Čikat, 9. julij 2014

09072014748Med preživljanjem tistih par dni skupaj szi familijo, v upanju da slučajno ne bi kdo ali kaj zmotilo tega sožitja, smo se odpravili v Čikat na Lošinj. Sredi poletja sem bil “roko proč” prepričan, da ne bo sigurno nič pihalo… … in s sabo imel samo plavajoči pomol – eno šolsko desko, ki sem jo zaradi velikosti le s težavo spravil v kombi.

Trideset vozlov konstantnega zahodnika je iz špegle naredilo pravo uajvarsko vzdušje
Trideset vozlov konstantnega zahodnika je iz špegle naredilo pravo uajvarsko vzdušje

Pa glej ti zlomka, zapiha en zahodnik, tako lep in konstanten, da je takoj naredil lepe valove. Davek valov je bil en lep čoln, z vsaj 150 konji, ki je končal na več koncih plaže, motor pa so šele čez dva dni potegnili iz dežele morskih ježkov. Kamp se je očividno praznil, prazna je bila tudi vodna gladina. En avstrijec je sprva poskušal vstopiti kar na čereh, potem se je le pametno odločil in skočil s pomola. Žal je izbral preveliko jadro, tako da se je po pol urce pustil naplaviti na manjšo prodnato plažo.

Elmar Vogel je soliral in prhajal obračat k obali, da so številni gledalci imeli kaj slikat.
Elmar Vogel je soliral in prhajal obračat k obali, da so številni gledalci imeli kaj slikat.

Nato je vstopil v akcijo Elmar Vogel, lokalc in lastnik Sunbird šole. Z manjšim jadrom, verjetno petka, in vejvarco je vozil verjetno od 8h do 13h. Pravi maraton. Sicer veter v vodi verjetno ni bil tako močen kot se je čutilo na kopnem, vendar pa rokenrol čez razburkano makadamijo ni ponujal lih najbolj relaksirajočega srfanja. Sam sem se odločil, da svoj pomol spravim v bližnji zaliv za Čikatom. Tam valovi vstopajo le na dobrih 100 metrih, ostalo je ultraflat.

Kosilo je na mizi.
Kosilo je na mizi.

Sprva sem moral ponoviti abecedo, potem pa sem že glisiral. Zanke so sicer pokale po šivih, a 6 kvadratov je dvignilo pomol ven iz vode, da je postopoma zglisiral. Tudi Elmar in še dva druga sta prišla na ustje tega zaliva, tako da smo vrgli eno briškulo. Pole pa sem moral na kosilo 😉 – no hočem reči, da glisirat s pomolom, res da je vse napeto vendar ni lih najbolj zabavni del surfarije.

lp egon